מחקר חדש מאשר שדגים נושאים בגופם
חלקיקים רדיואקטיביים מאסון פוקושימה. הכמויות שבהן מדובר נחשבות קטנות, ועדיין –
הייתם רוצים לאכול בשר שמפיץ קרינה?
גם אם כבר לא מדברים הרבה על אסון
פוקושימה, ההשפעות ארוכות הטווח שלו רק עכשיו מתחילות לתת את אותותיהן. כבר שנים
אני מזהיר את מי שמוכן לשמוע, שאכילת דגים מסוכנת בגלל זיהום מי הים שמגיע לרקמות
שלהם. הזיהום שעליו אני מדבר בדרך כלל הוא כספית ומתכות כבדות, אבל בימים אלה
העיתונות האמריקאית מלאה בדיווחים על דגי טונה שבגופם נמצאו רמות קרינה גבוהות
מהרגיל.
טונה כחולת סנפיר (צילום: dremsen, flickr)
החוקרים יכלו להעריך על פי משקלם של דגי הטונה, כ-
חשוב לציין שאף לפני האסון דגים נשאו בגופם חומרים רדיואקטיביים – חלקם מצויים בים באופן טבעי, חלקם שאריות מניסויים צבאיים בנשק גרעיני שבוצעו בשנות ה-60'.
מדיגן אומר שסביר להניח שבגופיהם של דגי הטונה היו רמות גבוהות בהרבה של צזיום-134 מיד לאחר האסון, כ-40 עד 50 אחוזים יותר מהרגיל. צזיום-134 מתפרק במהירות ודגי הטונה מפרישים אותו על בסיס יומי.
האם טענתם של החוקרים שמדובר ברמות
נמוכות של חומר רדיואקטיבי (על אף שהן מעל הנורמה) אמורה להרגיע אותנו? על פי
המאמר הזה פחות מ-100 בקרל (BQ, יחידת מידה לרדיואקטיביות) ל-1 ק"ג משקל גוף
גורמות להפרעות לבביות. דגי הטונה שנתפסו בחוף המערבי של ארצות הברית היו מזוהמים
ב-10 בקרל לק"ג משקל גוף.
אך זה לא הכול. גם חלקיק רדיואקטיבי קטן
בעל עוצמה נמוכה שנספג בגוף דרך מערכת העיכול הופך למעין משדר או מפיץ קרינה פנימי
שמחולל נזקים גדולים. כמעט מיותר לציין עד כמה חשיפה לקרינה מבפנים מסוכנת יותר
מחשיפה לקרינה מבחוץ.
אין תגובות:
הוסף רשומת תגובה